Data założenia BLOGA: 30.10.2021 (wcześniej na Facebooku od 02.01.2019 - jako: John Bumper i Bumper NEWS presents / pomysł własny)

poniedziałek, listopada 01, 2021

Bumper NEWS presents / Z cyklu: Moja odporność przeciw plandemii … (1)

 
Czy filiżanka jogurtu może „wyleczyć” Twój przypadek COVID-19? 
 

«Badania przedkliniczne przeprowadzone przez izraelskich naukowców, opublikowane w Microbiome, wskazują, że Kefir może być stosowany do leczenia burz cytokinowych wywołanych przez koronawirusa. 
Czy filiżanka probiotycznego jogurtu może uratować życie osób z COVID-19? Naukowcy z Uniwersytetu Ben-Guriona w Negev twierdzą, że zidentyfikowali cząsteczki w kefirze, które są skuteczne w leczeniu różnych stanów zapalnych, w tym „burz cytokin” wywoływanych przez COVID-19. Kefir, który jest podobny do jogurtu, ale ma mniejszą konsystencję, to sfermentowany napój wytwarzany przez zaszczepienie mleka krowiego lub koziego mieszaninami mikroorganizmów, takich jak drożdże i bakterie. Burza cytokin ma miejsce, gdy układ odpornościowy organizmu przechodzi w nadbieg i atakuje sam siebie - jedna z głównych przyczyn śmierci pacjentów z COVID-19. 
Badania przeprowadzili doktorant Orit Malka i prof. Raz Jelinek, wiceprezes i dziekan ds. Badań i rozwoju BGU. Został niedawno opublikowany w recenzowanym czasopiśmie Microbiome. Kilka lat przed pandemią koronawirusa Malka zauważyła, że jogurt ma działanie terapeutyczne i zaczęła go badać w laboratorium Jelinek, powiedziała Jelinek dla The Jerusalem Post. Zidentyfikowali cząsteczki w jogurcie, które mają dramatyczne właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. „Jednym z głównych powodów śmierci ludzi na COVID jest burza cytokin” - powiedziała Jelinek. „Cytokiny to cząsteczki odpornościowe, które mają pomóc organizmowi w walce z najeźdźcami, takimi jak wirusy. Ale w pewnych okolicznościach, a naukowcy nie wiedzą dokładnie, dlaczego, organizm wpada w coś w rodzaju nadbiegu i wydziela wiele cytokin - tak wiele, że cię zabijają. To właśnie dzieje się podczas COVID ”. 
„Wiedzieliśmy, że znaleźliśmy te cząsteczki w jogurcie o właściwościach przeciwzapalnych” - powiedział. „Tak więc, kiedy zaczął się COVID, powiedzieliśmy: Zobaczmy, czy te cząsteczki mogą pomóc w walce z burzami cytokin”. 
Jelinek i Malka wywołały u myszy burze cytokinowe. Potem obserwowali, co się stało. Myszy, które przeszły burzę i nie były leczone, zmarły. Ale myszy, które zostały potraktowane cząsteczkami znalezionymi w jogurcie, całkowicie wyzdrowiały. Cząsteczki nie tylko wyeliminowały burzę cytokin, ale także przywróciły równowagę układowi odpornościowemu. „To było naprawdę niezwykłe” - powiedziała Jelinek. Naukowcy powiedzieli, że podali cząsteczki również myszom przez usta; zostały umieszczone w wodzie i dostały się do układu pokarmowego myszy jak zwykły napój. 
Podczas pandemii Jelinek i Malka miały nadzieję, że będą w stanie podać te cząsteczki pacjentom w stanie krytycznym. Jednak przeszkody regulacyjne opóźniły ten proces i nie przyniosły skutku - powiedziała Jelinek. Teraz ich kolejnym krokiem jest przeprowadzenie badań klinicznych z innymi burzami cytokin. „Burze cytokinowe zdarzają się nie tylko w przypadku COVID” - powiedziała Jelinek. „To bardzo zły stan, z bardzo niewielką liczbą zabiegów przeciwko niemu”. Naukowcy zamierzają założyć spółkę start-up pod parasolem BGN Technologies w celu dalszego rozwoju i komercjalizacji technologii. Firma powinna formalnie ruszyć w ciągu najbliższych kilku tygodni, a wtedy zbierze fundusze na prowadzenie eksperymentów klinicznych - powiedziała Jelinek. Miejmy nadzieję, że próby rozpoczną się w ciągu kilku miesięcy, powiedział. 
Prof. Eran Segal, biolog obliczeniowy z Instytutu Nauki Weizmanna, który opublikował obszerne publikacje na temat probiotyków, powiedział, że „jestem głęboko przekonany korzyści." Z drugiej strony, powiedział: „wiele probiotyków, które są podawane, nic nie robi”. „Potencjał jest ogromny” - dodał. "Myślę, że to wciąż jest na początku". Droga z laboratorium do stołu będzie prawdopodobnie długa - przyznała Jelinek. Mimo że cząsteczki pochodzą z jogurtu, który ludzie mogliby jeść każdego dnia, byłyby uważane za lek i będą musiały przejść pełną analizę każdego nowego leku przed uzyskaniem zgody - powiedziała Jelinek.
W związku z tym firma prawdopodobnie prześle cząsteczki w innym kierunku w tym samym czasie - jako dodatek do żywności, probiotyk lub suplement - aby przyspieszyć proces zatwierdzania - powiedział. Jelinek powiedział, że on i Malka przeprowadzili inne eksperymenty z kefirem i byli również w stanie wykazać, że cząsteczki mają potencjał do zwalczania patogennych bakterii. W szczególności wykazali, że cząsteczki były w stanie znacznie zmniejszyć zjadliwość czynnika sprawczego cholery, powiedział. „To pierwszy dowód na to, że zjadliwość ludzkich bakterii chorobotwórczych może zostać złagodzona przez cząsteczki wydzielane w probiotycznych produktach mlecznych, takich jak jogurt czy kefir” - powiedziała Jelinek. „Nie sądzę, by istniały mechanizmy molekularne, o których ludzie wiedzieli na pewno, że mają działanie terapeutyczne. Teraz wiemy”.»
Link do źródła oryginalnego:  

Ulotka nr 1

  Czy słyszałeś już wszystko o tzw. „szczepionkach” ?! «RAPORT: Potwierdzono, że szczepionka firmy Pfizer powoduje choroby neurodegeneracy...